Italiaanse vintage

Als er een stad op mijn verlanglijst staat, dan is het wel Firenze. Voor haar schoonheid en geschiedenis, en stiekem omdat ik verliefd ben op haar beroemde houten dienbladen. Ik heb ze voor het eerst ontdekt tijdens een kringloopbezoek en sindsdien blijven ze overal in het oog springen. Met natuurlijk weer een nieuwe verzameling tot gevolg, waarvan hieronder slechts een deeltje.

Onderaan een authentiek Florentijns dienblad vind je normaal een certificaat van echtheid.

De meeste van deze tweedehands vondsten dateren uit de jaren ’50 – ’60 en zijn dus vintage. Maar wie een leuk souvenirtje van Firenze wil, kan ze er nog steeds nieuw kopen.  Ze behoren immers tot de eeuwen oude traditie van Florentijnse ambachten en blijven tijdloos.

Zowel tweedehands als nieuw stralen ze een sfeer van “oudheid” uit. Firenze als cultuurstad is namelijk bekend als bakermat van de Renaissance en dat komt zeker terug in de klassieke stijl van deze ambacht. De houten dienbladen komen in diverse vormen en formaten voor. Met de typische vergulde accenten en handbeschilderd in mooie opvallende kleuren, zijn het dus stuk voor stuk unieke exemplaren.

Door de verschillende variaties wordt het ook helemaal niet saai om ze te verzamelen en in mijn ogen kun je er niet genoeg bezitten. Leuk is, ze zijn alom bruikbaar! Je kunt er echt alle kanten mee uit. Als dienblad of onderzetter, maar eveneens als serveerschotel voor allerlei hapjes en lekkers. Ze zijn wat dat betreft gemakkelijk afwasbaar met een vochtige doek, waardoor je ze niet snel beschadigt.

 

 

 

 

Of etaleer ze gewoon in je interieur voor een shabby chique touch. Hun vorm en motief ogen romantisch en klassiek, terwijl hun kleurenspel voor net dat extraatje zorgen.

We zijn het er hopelijk over eens dat ze veel te mooi zijn om ergens verstopt in een kast te belanden.

Veel liefs,

Aline

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.