Olio d’Oliva Ti Fa Bene

Olijfolie gebruik ik dagelijks in de keuken en dus staan de olieflessen gewoon op het aanrecht. Als vintage- en foodlover ben ik gek op oude keukenspullen. Nog meer wanneer het een mooie herinnering oproept, zoals deze glazen olieflessen.

Mijn grootouders immigreerden in de jaren ’50 naar België vanwege de werkgelegenheid in de Limburgse koolmijnstreek. Na mijn grootvaders pensioen keerden ze elk jaar voor de zomer weer even terug naar hun geboortedorpje in Italië. In de jaren ’80 en ’90 maakten ze deze heen- en terugreis nog met de wagen. Waardoor ze met een koffer vol lekkers terug in België arriveerden. Olijfolie ontbrak natuurlijk nooit! Maar met ouder worden werden deze reizen moeilijker, werd de auto omgeruild voor het vliegtuig, en de voorraad zelf geperste olijfolie schaarser. De Laatste fles olijfolie die overbleef na hun overlijden, hebben we dan ook zolang mogelijk gekoesterd.

Een herinnering die ik voor altijd zal trachten in ere te houden door één van de glazen flessen waarin ze de olijfolie bewaarden te hergebruiken. Zoals deze limonadefles uit de jaren ’70 hieronder afgebeeld.

Olijfolie bewaart trouwens het best in glazen flessen. Je kan er een mooie schenktuit opzetten, wat ze ook nog eens gemakkelijk in gebruik maken. Gedaan met olie druppen en het oogt keurig.

Gebruikte glazen flessen moet je natuurlijk eerst reinigen. Gebruik hiervoor een sopje en enkele kleine afgespoelde steentjes. De steentjes dienen om het vuil op de bodem los te schudden. De vintage schenktuiten heb ik eveneens in een sopje laten weken om het vuil vlotjes af te kunnen schuren. Let er wel op dat je kurk niet te lang onder water zet of een te chemisch product gebruikt. Kurk maak je bijvoorbeeld schoon met een papje van bakpoeder en water.

Tenslotte is glas een prima product om te recycleren en zeer milieuvriendelijk. Was glazen flessen en bokalen in de toekomst dus vaker uit en hergebruik ze simpelweg in de keuken. Aarzel niet om een berichtje achter te laten. Tips hoe jullie aan recyclage in de keuken doen, zijn altijd meer dan welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.