Tweedehands als levensstijl

De link tussen ’tweedehands’ en ‘armoede’ is al lang passé. Tegenwoordig is het niet alleen hip maar voor velen een bewuste levenskeuze. Het is goedkoper en in tijden van klimaatcrisis uiteraard milieubewust.

Overconsumptie draagt immers bij tot de huidige ecologische crisis. Onze Westerse materialistische ingesteldheid heeft zonder twijfel invloed op de ecologische voetafdruk. Hoe snel zijn we iets niet beu of willen we het nieuwste snufje op de markt? We kunnen het precies niet laten om te blijven kopen. Terwijl de markt uiteraard gemakkelijk inspeelt op dit soort koopzucht. Toch kunnen we de verantwoordelijkheid niet blijven afschuiven naar de grotere spelers in dit verhaal.

Wat wij als individuen wel kunnen doen, is ons consumptiegedrag aanpassen. Hebben we niet allemaal een beetje te veel van alles? Een luxelevensstijl die niet langer haalbaar is! Dus is de boodschap die wij willen meegeven: consuminderen of tenminste bewust consumeren. Simpelweg minder kopen want “less is more” met als gevolg dat je bewuster omgaat met de eigen ecologische voetafdruk.

Tweedehands werkt hier trouwens prima als duurzaam alternatief. Hergebruik van goederen draagt zeker bij tot een betere wereld. Met een beetje creativiteit kun je gemakkelijk nieuw leven blazen in oude gebruikte spullen. Een hip woord hiervoor is ‘upcycling’. Een oude eiken tafel kan met een likje verf bijvoorbeeld nog perfect dienen in een modern interieur. De bedoeling van upcycling is in ieder geval oude gebruikte goederen een soort restyling geven zodat ze opnieuw bruikbaar zijn en terug aan waarde winnen. Het valt onder de noemer van recycleren. Alleen worden de verschillende materialen niet ontleed voor hergebruik.

kringloopkoopje

Deze kinderstoel kon ik bijvoorbeeld op de kop tikken in een kringloopwinkel. De vorige eigenaars hadden de stoel ook al onder handen genomen en wit geverfd. Maar als je toch voor tweedehands kiest, waarom er dan niet een eigen toets aan geven. En laat nu dat net het leuke zijn aan tweedehands en upcycling; je creëert namelijk iets uniek. Mislukt het, dan is het nog niet eens zo erg want waarschijnlijk kocht je het voor een prikje!

Zie hier het resultaat: 
een unieke babyblauwe vintage kinderstoel.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.