Vintage of Retro?

Wanneer spreken we over vintage en wanneer over retro? Is vintage retro en vice versa? Een woordverwarring die ik ook voor mezelf wilde uitpluizen! Mijn voorkeur gaat naar “oude” spullen, meubels en decoratiestijlen, maar hou ik dan van vintage of van retro? Wat is het verschil?

Volgens de kringwinkel (2018), onze hedendaagse vertegenwoordiger en specialist in herbruikbare tweedehands, mogen we ‘alle originele stukken van vroeger’ vintage noemen. We situeren ons dan tussen de jaren ’50 en ’80. Met de term retro bedoelen we daarentegen ‘nieuwe producten in een oude stijl nagemaakt’.

De foto hierboven is een mooi voorbeeld van dit verschil. De uiterst linkse koffieblik is een oude ijzeren blik die mijn moeder nog van haar grootmoeder heeft gekregen. Een uniek exemplaar met een sentimentele herinnering en dus overduidelijk vintage. Terwijl de blikken achteraan nieuw zijn aangekocht. Hedendaagse keukendozen nagemaakt zoals vroeger en bijgevolg retro.

Alles nieuw met een vintage look in een winkel gekocht, mogen we dus retro noemen. Je vindt ook gemakkelijker meerdere stukken van eenzelfde item terug. Iets uniek van een tweedehandszaak, kringwinkel of wat je op een rommelmarkt vindt, krijgt wel de label vintage. Voor dergelijke items moet je wat meer moeite doen om een tweede exemplaar tegen te komen. Vintage-items worden dan ook echte curiosa of verzamelstukken, waardoor de prijs kan stijgen.

Neem de vorige blog ‘Boch Pastel’ over mijn verzameling van vintage Boch-servies. Het heeft zeker een jaartje geduurd vooraleer ik een volledig servies bijeen had gevonden. Elk stuk, elk kopje, bord, potje of vaas kent haar eigen verhaal. Het servies dat ikzelf in gebruik heb, is dan ook een echte “mishmash”. Niet alle borden of koffiemokjes horen bij elkaar, wat het net plezanter maakt. Maar als ik er iets nieuw bij zou kopen met dezelfde typische pastelkleuren van de jaren ’50, dan vul ik mijn verzameling aan met een retro-touch.

Mishmash van verschillende borden en keukengerei.

Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van vintage. Gewoon om het feit dat ik het gezellig vind om rommelmarkten en antiekwinkeltjes af te speuren. Geef mij maar iets wat ik thuis nog moet opblinken! Liever een stuk dat reeds een ziel heeft en met de nodige zorg terug tot leven komt, dan een item rechtstreeks uit de winkelrekken. Iedereen haar eigen smaak en voorkeur natuurlijk!

 

Bronvermelding: Vintage en retro. [09.07.2018, www.dekringwinkel.be: www.dekringwinkel.be/vintage-en-retro.html].

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *